Autisme en Relaties

Het is zeker mogelijk voor mensen met autisme om zinvolle, intieme relaties te hebben, zowel platonisch als romantisch. Er kunnen echter bepaalde moeilijkheden zijn waarmee sommige stellen of vrienden te maken krijgen, zoals beperkingen in communicatie, emotionele verbinding en het vermogen om sociale signalen te begrijpen beïnvloeden.

Autisten hebben meestal moeite met het aangaan van hechte relaties vanwege hun sociale en communicatieve beperkingen. Dat kan het tot een ontmoedigende ervaring maken, maar het betekent niet dat succes onmogelijk is. Hieronder staan enkele manieren waarop autisme een relatie kan beïnvloeden.

De kunst van romantiek en flirten

Veel jongvolwassenen met autisme willen een romantische relatie. Ze zien deze relaties bij hun vrienden, in films en series. Vaak proberen ze de manier waarop mensen in films of boeken over de liefde praten te kopiëren als ze met iemand proberen te flirten.
Mensen met autisme hebben veel meer moeite met het aangaan van vriendschappen en relaties dan andere mensen. Omdat ze niet weten hoe ze subtiele signalen van anderen moeten oppikken, hebben ze moeite met de kunst van romantiek en flirten. 

Ze hebben moeite om te begrijpen wat andere mensen denken, voelen of van plan zijn. Het kan voor hen moeilijk zijn om hun gevoelens te tonen, of de gevoelens van anderen te begrijpen. Dit betekent dat ze niet altijd kunnen zien wanneer iemand aardig tegen hen doet, of wanneer iemand met ze flirt.

Autisten kunnen zich anders gedragen dan andere mensen, omdat ze niet begrijpen wat er in een romantische relatie hoort te gebeuren. Ze kunnen, zonder het zelf te beseffen, dingen doen die andere mensen ongemakkelijk maken. Ook hebben ze vaak geen goed begrip van zichzelf of hoe ze door anderen worden gezien.
Autisten hebben moeite om op een sociale manier te communiceren, waardoor ze in ongemakkelijke situaties kunnen belanden.

Emotie zoals liefde roept vaak veel verwarring op bij personen met het syndroom van Asperger. Het overzichtelijke wereldje kan als ‘verstoord’ voelen en plaatsen van al deze gevoelens is verwarrend. Een knuffel of handdruk is niet altijd vanzelfsprekend.

Als iemand met het syndroom van Asperger iemand van het andere geslacht ontmoet, lijken ze misschien een rustige, interessante man of vrouw. Ze zijn als diepe wateren – stil maar met veel te bieden. Vaak zoeken mensen met autisme iemand die intuïtiever en socialer is, zodat ze elkaar kunnen aanvullen.

Autisme en Relatie tips

Relaties kunnen moeilijk zijn voor mensen met autisme, maar autisme en relaties zijn niet onmogelijk. Met geduld, begrip en acceptatie van beide partners kunnen relaties gedijen. Beide partijen moeten, net als bij relaties zonder autisme, inzien dat communicatie en begrip de sleutel zijn tot het ontwikkelen van een succesvolle relatie. Het belangrijkste is om goed te luisteren en de tijd te nemen om elkaars behoeften te begrijpen.

Enable registration in settings - general