Iemand met autisme, kan net als ieder ander individu, ontrouw zijn in zijn of haar relatie. Uiteindelijk is iedereen verschillend, ook mensen met autisme. Het kan lijken alsof mensen met autisme eerder geneigd zijn vreemd te gaan, omdat ze geen begrip hebben van sociale normen of niet in staat zijn consequenties te begrijpen. Aan de andere kant zullen ze juist minder snel vreemdgaan omdat ze daar het nut niet van inzien en er te eerlijk voor zijn.
Maar wat is nu precies vreemdgaan, het gedrag dat ertoe kan leiden, en welke factoren vergroten of verkleinen de kans dat het kan gebeuren.
Wat is vreemdgaan?
Vreemdgaan wordt meestal omschreven als iemand in een relatie die een seksuele relatie heeft met iemand anders dan zijn of haar partner. Het is niet perse beperkt tot fysiek contact. Als iemand een intieme emotionele band heeft gevormd met iemand buiten zijn of haar relatie kan dat door sommigen ook worden gezien als vreemdgaan. Zeker als door de autist meer openheid wordt getoond aan een ander in plaats van aan zijn of haar eigen partner.
Autisme en vreemdgaan
Autisme Spectrum Stoornis is een neurologische stoornis en beïnvloedt individuen verschillend. Er zijn bepaalde gedragingen die met autisme samenhangen. Zoals een gebrek aan begrip van sociale signalen en moeite met het vormen van relaties. Daardoor kan het voor autistische mensen moeilijker zijn om te beseffen dat ze zich in een compromitterende situatie bevinden.
Het is belangrijk om te weten dat mensen met Autisme niet met opzet eventueel ongepast gedrag vertonen. Het kan zijn dat ze gewoon niet begrijpen welk gedrag als ongepast wordt beschouwd. Ze hebben vaak moeite hebben met het effectief communiceren van hun gedachten en gevoelens.
Ook hebben ze de neiging om te worstelen met emoties zoals woede of verdriet. Dit kan er eventueel toe leiden dat ze tijdelijke verlichting van deze gevoelens zoeken. Bovendien kunnen ze ook moeite hebben met emotionele intimiteit.
Mensen met autisme hebben moeite met sociale nuances die komen kijken bij vreemdgaan. Ze nemen relaties heel serieus en hebben een morele code waar ze zich aan houden. Vreemdgaan wordt gezien als verkeerd. Dit betekent dat als een autist toch vreemdgaat, het om een heel andere reden zou zijn dan iemand zonder autisme. Hun motieven zouden niet gebaseerd zijn op egoïsme of impulsiviteit,
Autisme en vreemdgaan en liegen
Vreemdgaan en daarover liegen zal iemand met autisme niet snel doen. Het nut van liegen om de ander de pijn te besparen zien ze niet, ze daarvoor te eerlijk . Vreemdgaan berust meestal op impuls in plaats van op zorgvuldige planning en dat past niet bij autistische mensen.
Uiteindelijk is iedereen verschillend. Autisme en vreemdgaan passen niet bij elkaar, maar is aan de andere kant natuurlijk niet per definitie uitgesloten. Omdat autisten vaak moeite hebben met communicatie, kan dit leiden tot emotionele frustratie en ontevredenheid binnen een relatie. Het is belangrijk dat deze gevoelens worden verwoord en duidelijk zijn.
Autisme relaties
Relaties zijn vaak al moeilijk genoeg voor een autist, om daar bovenop nog het gedoe van vreemdgaan erbij te hebben werkt niet. Ze doen er over het algemeen open over en stappen makkelijker uit een relatie als ze iemand anders leuker vinden. Vreemdgaan is geen typische eigenschap van een autist. Communicatie en begrip zijn sleutelelementen in elke gezonde relatie, maar ze zijn cruciaal als je te maken hebt met iemand in het autisme spectrum. Zolang beide partners bereid zijn om openlijk te praten over hun behoeften en verwachtingen, kan elk misverstand vermeden worden. Uiteindelijk kan het bewust zijn van hoe autisme relaties kan beïnvloeden helpen om een liefdevolle en ondersteunende omgeving te creëren voor alle betrokkenen.