Relatie met asperger onmogelijk?

Het vermogen om een gezonde liefdesrelatie te ontwikkelen, hangt af van wat er tussen twee mensen in de relatie gebeurt en hoe goed beide partijen begrijpen welke behoeften ze hebben.
Is een relatie met Asperger onmogelijk? Niet als je begrijpt wat er bij het syndroom komt kijken. Mensen met Asperger zijn vaak meer geïnteresseerd in hun specialiteit of hobby dan in sociaal contact. Ze hebben moeite om sociale verwachtingen te begrijpen en vragen misschien veel aandacht. Vaak weten ze niet altijd hoe ze een liefdesrelatie moeten onderhouden.
Hieronder enkele onderwerpen die van belang zijn bij een relatie met iemand met Asperger.

Communicatie

Open communicatie en duidelijkheid is belangrijk in elke relatie, maar zeker in een relatie met iemand met Asperger. Aspie’s hebben moeite met subtiliteit en zullen beter reageren op directe aanwijzingen en verzoeken. Relaties met iemand die Asperger heeft kunnen heel uitdagend zijn. Omdat mensen met Asperger vaak anders communiceren. Soms kan het lastig zijn om te begrijpen wat de ander bedoelt of waarom bepaalde reacties plaatsvinden. Het is belangrijk om de tijd te nemen om de unieke manier van communiceren te begrijpen en te accepteren.

Respect

Het is belangrijk om als partner respectvol te zijn bij het omgaan met iemand die Asperger heeft. Mensen met Asperger zijn vaak gevoeliger voor afleiding en verdragen geen ruzie of kritiek. Het is daarom belangrijk om consequent te zijn met woorden, handelingen en routines. 

Sociale interacties

Sommige mensen met Aspergers hebben moeite met sociale interacties, dus moet er vaak wat meer tijd worden besteedt aan de communicatie. Probeer hun unieke manier van denken te respecteren en probeer hun taal meer te begrijpen. Zo kun je op een betere manier met hen communiceren en je kunt helpen bij het omgaan met situaties waarin ze zich wellicht ongemakkelijk voelen. Iemand met Asperger kan niet altijd zo reageren zoals je had verwacht of gewild. 

Een liefdesrelatie met iemand die Asperger heeft, kan erg mooi zijn als je begrip hebt voor de specifieke behoeften van je partner. Leer omgaan met hun bijzondere manier van communiceren en wees bereid om flexibel te zijn in situaties waarin je reageert op wat er gebeurt.

Samenvattend

Een relatie met asperger onmogelijk? Zolang je beseft wat Asperger inhoudt en betekend voor de mensen met deze stoornis is een relatie zeker mogelijk.
Wees geduldig en luister goed naar je partner met asperger als hij of zij iets wil vertellen, op die manier laat je zien dat je interesse hebt in hun wereld. Vermijd druk om dingen te doen of problemen op te lossen, dit kan je partner alleen maar overweldigen. Stimuleer echter wel ondersteuning en bied hulp waar nodig, zodat je partner weet dat je er voor hem of haar bent. Houd ook rekening met hun beperkingen; als je partner moeite heeft met sociale situaties. Respecteer hun behoefte aan privé momenten en rust. Probeer ook vooraf duidelijk te maken wat er van ze verwacht wordt bij bepaalde activiteiten of gebeurtenissen. 

Probeer ook je kennis over het syndroom van Asperger te vergroten. Of praat met anderen in soortgelijke situaties. Dit stelt je in staat een beter begrip te ontwikkelen en kan je helpen om beter om te gaan met de uitdagingen van Asperger en voorkomen dat een relatie met asperger onmogelijk is.

Enable registration in settings - general